Vyzdvihněte čištění podlahy na jinou úroveň!

První věcí, kterou je třeba při čištění dřevěných podlah mít na paměti, je vědět, o jaký typ podlahy se jedná. Každá podlaha totiž potřebuje jiné čištění a jinou péči:

* Přírodní podlahy jsou vyrobeny z masivního dřeva a rozlišujeme dvě kategorie:
1) Průmyslové podlahy: Tvoří je malé lamely. Jsou velmi odolné a mají tendenci slábnout a uvolňovat se méně než klasické podlahy.
2) Prkenné podlahy: Jde o klasické podlahy s povrchovou úpravou a připravené k pokládce, která musí probíhat na konkrétní podložce.

* Tyto podlahy se pokládají nejrychleji a nejsnadněji, protože jsou již ošetřené a dodatečně nevyžadují žádnou další povrchovou úpravu.
* Speciálního efektu podlahy se dosáhne použitím recyklovaného nebo starého dřeva, popř. použitím speciálních vzorů, které vytvoří jedinečný efekt.
* Privilegovaným typem jsou podlahy surové bez povrchové úpravy, které je třeba ošetřit po pokládce.

Bez ohledu na typ podlahy je nezbytné podlahu každý den čistit, smetákem nebo vysavačem. Přitom je velmi důležité dávat pozor na použití správných kartáčů, protože příliš tvrdé kartáče by mohly podlahu poškodit. Dalším řešením je odstranit nečistoty pomocí hadříků nebo mopů z mikrovlákna, pak bude podlaha vypadat skvěle.

Pokud jde o vytírání podlahy, existují jednoduchá pravidla, jak zabránit poškození podlahy během vytírání: prvním pravidlem je nelít vodu přímo na dřevěnou podlahu, protože voda se může usazovat do mikro trhlinek ve dřevě a způsobit poškození. Podlaha by tedy měla být po vytření co nejméně vlhká. V případě potřeby je možné ji po vytření vysušit a zabránit tak vzniku skvrn a dalších možných poškození.

Druhým pravidlem je nepoužívat čpavek ani chlór. Namísto toho používejte specifické a speciální přípravky.

Nyní je řada na vás. Je čas uvést vše do praxe!