Užitečné tipy, jak vyřešit poškrábání na dřevěné podlaze

Dřevěné podlahy dodávají domovu teplo a útulnost a existuje několik druhů dřevěných podlah: parkety, prkna a plovoucí podlaha. Liší se od sebe tloušťkou dřeva a postupem při pokládce jednotlivých typů podlahovin.

Zároveň mají nevýhodu v tom, že se snadno zničí, zvláště pokud jsou doma děti, takže nevyhnutelně v průběhu let může dojít k jejich poškození, narušení a poškrábání. V tomto případě, i když jsou tato poškození sotva patrná, je vhodné je opravit co nejdříve, protože se mohou časem zvětšovat a komplikovat.

Přestože se provádí každodenní údržba, je užitečné znát přípravky, které vám pomohou odstranit z podlahy škrábance a rýhy a podlahu chránit. Stejně tak je vhodné, kromě použití přípravků na údržbu, dodržovat řadu základních pravidel, která zabrání vzniku škrábanců a rýh.

* K odstranění škrábanců, prasklin a dalších typů poškození používejte specifické vosky

* Ke vchodovým dveřím umístěte rohožky. Mohou pomoci zachytit nečistoty, písek, kamínky a další materiály, které by mohly poškrábat podlahu, když se na ni dostanou.

* Umístěte plstěné chrániče na nohy nábytku, jako stoly a židle, aby nedošlo k poškrábání podlahy. To vám umožní tento nábytek snadno přemisťovat, aniž byste podlahu poškodili.

* Pokud máte psy, stříhejte jim drápky, aby jimi podlahu nepoškrábali.

Tyto rady vám mohou pomoci, ale nejdůležitější je používat přípravky, jako jsou vosky a leštěnky, které zajistí, že podlahy zůstanou v dobrém stavu. Přípravek se doporučuje používat několikrát ročně, aby se vytvořila tenká ochranná vrstva, která prodlouží životnost podlahy a zvýší její atraktivitu.