Péče a restaurování rustikálního nábytku

Restaurování rustikálního nábytku má své zvláštnosti a vyžaduje dodržování určitých kroků. Zde máte perfektního průvodce jak na to!

1. Budete potřebovat různé produkty: brusný papír, štětec, špachtli, suché hadříky a trochu vaty.

2. Než začnete, je třeba nábytek očistit. K tomu můžete použít speciální čistič.

3. Po vyčištění musíte z nábytku odstranit jakékoli zbytky laku a barvy. Můžete použít odstraňovač barvy. Naneste ho štětcem a k odstranění použijte špachtli. Pokud ještě zůstanou nějaké stopy, použijte jemný brusný papír.

4. Pokud se jedná o starý nábytek, může být narušen červotočem nebo moly. Před restaurováním nábytku aplikujte přípravek na jejich odstranění.

5. Chcete-li nábytek restaurovat, musíte zakrýt praskliny speciálním tmelem.

6. Jakmile nábytek zrestaurujete, je vhodné jej natřít nebo nalakovat a poté počkat 24 hodin, dokud barva či lak nezaschne. Pak přijde na řadu obroušení této vrstvy a opětovné natření nebo nalakování.

7. Po zaschnutí je třeba nábytek navoskovat bezbarvým voskem, který dodá dřevu přirozený lesk. Pro zachování pěkného vzhledu je vhodné proces voskování několikrát do roka opakovat. Důrazně se doporučuje tento proces voskování nábytku opakovat několikrát za rok, aby bylo zajištěno zachování jeho vzhledu.

8. A konečně je na řadě správná údržba nábytku. K tomu je nutné se vyhnout kontaktu s vlhkostí a vyvarovat se vystavení přímému slunci.
K čištění použijte suchý hadřík a naneste vrstvu vosku na dřevo.

Nechcete si vyzkoušet restaurování nábytku?